Bomen in open grond

Net als in het bos

Bomen zijn gewend om in de volle grond te groeien maar het is niet vanzelf sprekend dat bomen groeien in open grond. Bepalend is de balans tussen water, zuurstof en organische stof. Samen zorgen die elementen in de juiste balans ervoor dat er een gezond bodemleven aanwezig kan zijn waarmee bomen in symbiose kunnen leven. Twee oplossingen waardoor bomen in open grond uitstekend kunnen groeien zijn Sandwich constructie en het Capillair Irrigatie Systeem.

Sandwich constructie 

Zeer geschikt is in ondiepe toepassingen

In een situatie waar bomen in een bestrate omgeving moeten groeien zijn er sterk groeibeperkende factoren. Denk aan de verdichting van de ondergrond, beperkte gasuitwisseling en beperkte watertoevoer. Met de Permavoid Sandwich constructie worden deze beperkingen weggenomen. De lichtgewicht constructie plaat, bestaande uit de combinatie van het gewapende textiel en de Permavoid kunststof fundering  zorgt ervoor dat de ondergrond beschermd wordt tegen verdichting en de water en zuurstofhuishouding optimaal blijft. Tevens zorgt de aanwezige luchtlaag ervoor dat er geen schade aan de verharding ontstaat door wortel opdruk.

Amsterdam | Kleine-Gartmanplansoen
Tilburg | Vijfsprong Missionarisstraat
Uden | Marktstraat
Waalwijk | Markt

Capillair Irrigatie Systeem 

Natuurlijk systeem van irrigeren

Het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem werkt op basis van een bij de boom aangebrachte waterbuffer. Deze buffer bevindt zich onder de doorwortelbare ruimte van de boom, omdat ervaring leert dat het infiltreren van grote hoeveelheden regenwater via de bovenkant van de groeiplaats leidt tot structuurbederf in de grond, o.a. zuurstofverdringing, en daarmee tot ernstige groeireductie of zelfs sterfte van de boom. Het water uit de buffer is, net als natuurlijk grondwater, via capillaire opstijging beschikbaar voor de boom.

Meer over Capillair Irrigatie Systeem 

Toekomstbestendige groeiplaatsen voor bomen