Stadsbomen

Toekomstbestendige groeiplaatsen voor bomen

Met onze systemen reguleren we water-, voeding- en zuurstoftoevoer; de basiselementen voor een gezonde groei van bomen. Daarbij worden de bomen zo goed mogelijk afgeschermd van negatieve invloeden van buitenaf. Unieke groeiplaatsvoorzieningen zijn niet alleen goed voor de bomen zelf, maar voor alles daaromheen. Gezond groen in het stedelijk gebied bevordert niet alleen de charme van de stad, ook draagt het voor een groot gedeelte bij aan de levenskwaliteit van onszelf.

We maken groeiplaatsen voor bomen, zodat zij zich optimaal ontwikkelen en ons voorzien van zuurstof en schaduw

Bomen in verharding

Optimale groeiplaats in de stad

In de stad zie je regelmatig bomen op een standplaats omringt met verharding. Het gesloten karakter en de verdichting zorgen ervoor dat deze bomen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Drie toepassingen waardoor een boom uitstekend kan groeien in een verharde grond zijn: de Sandwich-constructie, de Treebox of middels ons Capillair Irrigatie Systeem. 

Treebox HP

Sterkste constructie, wel water- en luchtdoorlatend

De Treebox HP is al bijna 20 jaar op de markt en is uitgegroeid tot de meest betrouwbare groeiplaats voor bomen. Daar waar er geen concessies aan boomgroei mogen worden gedaan en waar maximale verkeersbelasting dagelijks voor kan komen, is de Treebox HP de meest betrouwbare groeiplaatsconstructie. De draagelementen en de afdekplaten van de Treebox HP zijn uitgevoerd in beton. Dit zorgt voor levenslange maximale en bewezen stabiliteit en een plaatsing zo dicht onder de bestrating als mogelijk. Met weinig dekking aan de bovenzijde is deze constructie alsnog geschikt voor de zwaarste verkeersklasse. De modulaire opbouw en de robuuste materiaalkeuze zorgen er tevens voor dat het systeem bij reconstructies kan worden hergebruikt.

Meer over Treebox

Sandwich constructie 

Zeer geschikt is in ondiepe toepassingen

In een situatie waar bomen in een bestrate omgeving moeten groeien zijn er sterk groeibeperkende factoren. Denk aan de verdichting van de ondergrond, beperkte gasuitwisseling en beperkte watertoevoer. Met de Permavoid Sandwich constructie worden deze beperkingen weggenomen. De lichtgewicht constructieplaat, bestaande uit de combinatie van het gewapende textiel en de Permavoid kunststof fundering zorgt ervoor dat de ondergrond beschermd wordt tegen verdichting en de water en zuurstofhuishouding optimaal blijft. Tevens zorgt de aanwezige luchtlaag ervoor dat er geen schade aan de verharding ontstaat door wortelopdruk.

Meer over Sandwich constructie 

Apeldoorn | Stationsplein
Almelo
Emmeloord
Dordrecht | Wolwevershaven

Capillair Irrigatie Systeem 

Natuurlijk systeem van irrigeren

Het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem werkt op basis van een bij de boom aangebrachte waterbuffer. Deze buffer bevindt zich onder de doorwortelbare ruimte van de boom, omdat ervaring leert dat het infiltreren van grote hoeveelheden regenwater via de bovenkant van de groeiplaats leidt tot structuurbederf in de grond, o.a. zuurstofverdringing, en daarmee tot ernstige groeireductie of zelfs sterfte van de boom. Het water uit de buffer is, net als natuurlijk grondwater, via capillaire opstijging beschikbaar voor de boom.

Meer over Capillair Irrigatie Systeem 

In het stedelijk gebied groeiplaatsen creëren waar bomen zich optimaal kunnen ontwikkelen