Multifunctionele daken

Daken optimaal benutten; blauw-groene daken als klimaatadaptieve oplossing

Ruimte in steden is schaars, daarom benutten we daken welke ons een extra "leeflaag" bieden. Niet alleen zorgen blauw-groene daken optisch voor een verrijking van de stad, door regenwater op te slaan is gezond groen mogelijk op elke laag van de stad. Op daken geven we regenwater terug aan de beplanting; waardoor optimale verdamping kan worden gerealiseerd. We beperken het hitte-eiland effect door daken te voorzien van functioneel groen. Gezond voor ons allemaal. Sportvelden, terrassen, parken met bomen; benut daken en creëer een gezonde omgeving voor ons allemaal. 

Waarde toevoegen door een extra verdieping te benutten, op elk gebouw

Blauw-groene daken

Water en groen; de ultime combinatie

Door berging van regenwater onder de beplanting en natuurlijke capillaire nalevering hiervan aan de planten wordt de verdamping van een groendak sterk vergroot. We wisten het al, maar resultaten van o.a. project SmartRoof 2.0 zijn overduidelijk: groendaken hebben voldoende water nodig om te zorgen voor verkoeling in de stad en een toename aan biodiversiteit. Het bodemvochtgehalte op deze daken maakt een bredere diversiteit in flora en fauna mogelijk, wat het stedelijk klimaat verbetert. Daarom maken wij ons hard voor blauw-groene daken; water opvangen en hergebruiken is wat ons betreft de optimale oplossing!

Blauwgroene daktuinen en podium decks

De holle Permavoid fundering maakt het mogelijk om bij podium decks, blauw-groen dakconstructies en daktuinen regenwater op te slaan in de lichtgewicht, geocellulaire units. Dit opgeslagen regenwater wordt beschikbaar gesteld aan de planten door capillaire opstijging via capillaire vezelkolommen in het Permavoid Capillair Irrigatie systeem. Door deze, op de natuur gebaseerde, capillaire irrigatie zijn druppelleidingen, kleppen, slangen, pompen en de bijbehorende onderhoudsvereisten niet langer noodzakelijk. Water is beschikbaar voor de planten wanneer ze het nodig hebben, op natuurlijke wijze, on-demand, en bovenal zonder het gebruik van energie; net als in de natuur.

Water is de sleutel tot een succesvolle groene infrastructuur op elk niveau, in elk groen ontwerp. Houd regenwater uit het riool en zet het aan het werk om de biodiversiteit te ondersteunen en de stedelijke omgeving helpen af te koelen.

Meer over multifunctionele daken

Waarom blauw-groene daken?

Voor een goede en blijvende ecologische werking heeft een groendak voldoende water nodig. Maar bij conventionele groendaken is het juist water dat tijdens droogtes ontbreekt; wat doorgaans dé periodes zijn waarop de koelende werking van een groendak het hardste nodig is. Het grote waterbufferende vermogen van het Permavoid daksysteem maakt het mogelijk om regenwater slim te beheren en de ecologische werking van het (blauw)groendak aanzienlijk te optimaliseren.

We verkoelen de stad met blauw-groene daken die ons van extra ruimte voorzien en bijdragen aan biodiversiteit

Voordelen blauw-groene daken

Plantengroei

Doordat het capillair irrigatiesysteem van Permavoid voor een constante watertoevoer zorgt, hoeven planten niet langer te lijden onder de extremen van (de warmte-koude cyclus van) de seizoenen. Niet alleen groeien planten hierdoor beter, maar ook biedt het de dakontwerper de mogelijkheid om veel meer plantensoorten in zijn ontwerp te gebruiken. Daktuinen met irrigatiesysteem hebben bovendien een veel minder hoge grondlaag/substraatlaag nodig, omdat het niet langer de grondlaag is waarin het water wordt opgeslagen. Doordat planten op blauw-groene daken altijd over water beschikken, dragen zij ook optimaal bij aan verdamping. In gematigde klimaten kan hun prestatie oplopen tot 70% verdamping van de jaarlijkse neerslag.

Waterbesparing dankzij capillaire irrigatie

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem verliest zelf geen water aan verdamping. Dit bespaart veel water ten opzichte van conventionele irrigatiesystemen. Bij begieten, bedruppelen en besproeien gaat immers veel water verloren aan verdamping. Onafhankelijk onderzoek door STRI in Australië, Engeland en de Golfregio wijst uit dat de waterbesparing tot wel 60% kan oplopen.

Biodiversiteit

De (tuin)architect kan veel meer verschillende soorten vegetatie in zijn ontwerp opnemen doordat water dankzij capillaire irrigatie altijd beschikbaar is. Dit op zijn beurt draagt bij aan meer biodversi­teit, zowel in planten als insecten. In een ecologisch onderzoek dat in de zomer van 2018 en 2019 werd uitgevoerd en waarbij 21 verschillende groendaken en daktuinen werden vergeleken, scoorde Project Smartroof 2.0 in Amsterdam verreweg het hoogst qua verschillende bloemen en bijensoorten.

Water level management

Met het Permavoid-systeem kan de waterbeheerder het waterniveau in de units vastzetten, meten en monitoren. Maar ook gecontroleerd beheren en zonodig aanpassen, zowel passief (door middel van overstort) als actief (sensor-gestuurd). Met deze vorm van retentie en detentie komt het systeem doorgaans al volledig tegemoet aan de bouw-eisen gedurende ontwerp- en uitvoerfase. Het op basis van sensordata actief kunnen bedienen van een elektronisch klep, waarmee kleine hoeveelheden extra water kunnen worden toegevoegd, zorgt ervoor dat planten ook tijdens langdurige droogtes gewoon kunnen doorgroeien. Indien hevige regenval wordt verwacht, kan het systeem zó worden ingesteld dat het vooraf water laat afvloeien om overvloeiïng te voorkomen. Dit waarborgt de retentie- en detentiecapaciteit op momenten dat die het hardste nodig is.

Voordeel voor het gebouw

De Permavoid-onderbouw schermt het (dak van het) gebouw af van extreme schommelingen in temperatuur en UV-straling. Dit verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk. De isolerende werking van de combinatie van lagen water, lucht, grond en vegetatie zorgt ervoor dat er veel minder warmte het gebouw binnendringt. Daardoor is er op de bovenste verdieping(en) ook veel minder airconditioning nodig dan vereist. Bij Project Smartroof 2.0 bleek dat men de airco’s in het gebouw nooit meer aanzette. De koelende werking van het blauw-groene dak had ze overbodig gemaakt.

Veel gestelde vragen

Over multifunctionele daken

Heb je een vraag? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen, zit jou vraag en/of antwoord er niet tussen. Neem dan vandaag nog contact op met ons support team. Je kunt ons bellen of contact opnemen via een contact formulier.

Waarom worden multifunctionele daken steeds vaker gebouwd?

Inmiddels zijn we erachter dat het zonde is om de ruimte boven woningen en gebouwen niet te gebruiken. Ruimte in steden is steeds schaarser en waardevoller. Logisch dus om dit optimaal te benutten. Of je er nu een dakpark van maakt of een groot terras; de mogelijkheden zijn enorm.

Wat is het verschil tussen blauw-groene en groene daken?

Het verschil zit hem in de waterbergingscapaciteit van het systeem dat is toegepast. Het is eigenlijk heel logisch; planten hebben water nodig dus zonder voldoende water kun je nooit een florerend vegetatiedak realiseren. Helaas komt het nogal eens voor dat daken zich niet lenen voor zo'n systeem; bijvoorbeeld door de beperkte draagcapaciteit van het dak. In zo'n geval kun je kiezen voor een groendak met een beperkt waterbergend vermogen.

Hoe weet je welk daksysteem je nodig hebt?

Dat is volledig afhankelijk van de wensen die je hebt of eisen die worden gesteld. Moet er een bepaalde wateropslagcapaciteit gehaald worden? Zal het dak worden betreden door mensen/verkeer of helemaal niet? Laat je hierover adviseren en/of verdiep je goed in de eigenschappen van elk systeem.

Hoeveel gewicht kan een dak dragen?

Dat verschilt per dak. Laat je hier dus altijd over adviseren en/of laat de draagcapaciteit van desbetreffend dak vaststellen door een expert.

Kan ik een systeem voor multifunctionele daken zelf samenstellen?

Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van het dak kun je het dak zelf samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan een gedeelde beplanting en groen met een terras met daarnaast een sportveld.