Zaventem

Gezond groen in strak straatbeeld

Bouwjaar 2021
Locatie
Brussel - België
Project partners
Elm

Buildwise voorheen WTCB is het innovatiecentrum van de bouwsector in belgie heeft een circulaire facelift gekregen naar het ontwerp van BOVAArchitects.

Wat hebben we gedaan?

New Urban Standard heeft voor dit ontwerp het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem verzorgd. In de plantenbakken aan de buitenkant van het gebouw, ontworpen door Denis Dujardin een vlaamse landschaparchitect en stedebouwkundige, wordt de beplanting gevoed door het regenwater wat opgevangen is in de plantenbakken. Het water niveau wordt via een vlottersysteem geregeld zodat er altijd voldoende water aanwezig is in het systeem. 2023 was het eerste jaar van de beplanting en met minimale uitval heeft de beplanting zich zeer positief ontwikkeld.

Ontwerp
Aanleg
Na aanleg
1e groei-jaar
1e groei-jaar

Gezond groen op elke laag in de stad

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.

Meer over stadsbomen

Wij creëren leefbare omgevingen met oplossingen gebaseerd op de natuur