Sportpark Middenmeer

Multifunctioneel sportveld T.O.S. Actief

Bouwjaar 2023
Locatie
Amsterdam
Project partners
DutchBlue, Gemeente Amsterdam, Rainup PRO
Wateropslag capaciteit
216.000 liter
Special features
Dit veld is voorzien van drie Rainup PRO sensoren, welke het vochtpercentage in de BlueLay en temperatuur registreren.

De toegepaste BlueLay F30 vangt regenwater op wanneer het valt en koelt het bovenliggende kunstgras bij warm weer middels verdamping. Naast wateropslagcapaciteit biedt BlueLay de benodigde sporttechnische eigenschappen voor een veilig speelveld. Het veld is daarbij voorzien van drie Rainup PRO sensoren, welke het vochtpercentage in de BlueLay en temperatuur registreren. 

Wat hebben we gedaan?

Op het terrein van T.O.S. Actief is gekozen voor de BlueLay F30, met een wateropslagcapaciteit van 27 liter per m2. De BlueLay is direct geïnstalleerd op een laag Drainmix en bovenop de BlueLay is het kunstgras gelegd. Dit is vervolgens ingestrooid met de infill van zand en kurk. De (regen)wateropslagcapaciteit van het totale veld (8.000m2) bedraagt: 216.000 liter. Dit veld draagt hiermee bij aan het waterbeheer van de stad en op warme dagen koelt de BlueLay het veld waardoor het hitte eiland effect tegen wordt gegaan. Op deze manier biedt het veld een duurzame oplossing voor een beter klimaat en kan het veld bij warme temperaturen gewoon gebruikt worden zonder een onaangenaam gevoel en zonder dat dit de gezondheid en veiligheid van de sporter in gevaar brengt.

BlueLay: de nieuwste generatie shockpad

De BlueLay shockpad is gemaakt van het natuurlijke materiaal steenwol, ontwikkeld in samenwerking met Lapinus, onderdeel van ROCKWOOL. De BlueLay is volledig onafhankelijk getest op sporttechnische eigenschappen (KIWA) en voorziet het veld van wateropslag en optimale drainage bij volledige verzadiging. Het product is vormvast en gemaakt van brandveilig materiaal. Tevens is dit product volledig te recyclen, waardoor er geen materiaal verloren gaat. Het zogenoemde “Rockcycle retoursysteem” is ontwikkeld in samenwerking met Renewi, expert op het gebied van inzameling, verwerking en recycling van restmaterialen. Wanneer gewenst kan het product dus weer volledig gerecycled worden tot een nieuw hoogwaardig steenwol product.

Klimaatadaptief waterbergend sportveld: sporten zonder hittestress

Natuurlijk gekoeld kunstgras

Conventionele kunstgrasvelden worden bij hogere temperaturen erg heet wat de bespeelbaarheid en veiligheid van de velden beperkt. Daarbij houden ze veel warmte vast en koelen maar moeilijk af, waardoor ze het hitte eiland effect in steden versterken. DutchBlue zocht een oplossing voor dit probleem en ontwikkelde BlueLay; een waterbergende laag met sporttechnische eigenschappen. Deze waterbergende laag kan tot 27 liter per m2 vasthouden en door middel van capillaire werking en verdamping het bovengelegen kunstgras koelen zodra het kunstgras met de juiste infill hierom “vraagt”. Wetenschappelijk onderzoek binnen TKI project CitySports toonde aan dat wanneer er gebruik wordt gemaakt van de juiste mat, met juiste (zand)infill het kunstgras kan worden gekoeld tot een temperatuur welke slechts 1 graad hoger ligt dan een natuurgrasveld.

Meer over koelend kunstgras