Neerstraat

De Borrelboom vergroend het straatbeeld in Roermond

Bouwjaar 2018
Locatie
Roermond

Roermond voerde in 2018 een project uit om markante locaties in de stad te vergroenen. Een van die locaties is de Neerstraat in de binnenstad. Het is een omgeving met prachtige monumentale gevels en volledig verhard met natuursteen. De ondergrondse infrastructuur ligt overal en er zit weinig systeem in. Het was dan ook op maar 1 locatie mogelijk een groeiplaats in te richten om een boom duurzaam te planten. Dat was precies voor de ingang van het overdekte winkelcentrum Roercenter bij de waterpomp.

De uitdaging

Tijdens het uitgraven van de groeiplaats bleek gelijk hoe oud de stad is. Naast een maaskeien pad uit de middeleeuwen (circa 1000 jaar geleden) kwam men ook een gemetseld rioolsysteem tegen van voor die tijd. Omdat de gehele omgeving is verhard en het regenwater via het bestaande riool systeem wordt afgevoerd, is ervoor gekozen om een passief irrigatiesysteem te instaleren.

1e groei-jaar
2e groei-jaar
4e groei-jaar

De oplossing

Dit is opgebouwd uit de Permavoid Capillair Irrigatie Systeem 150. Dit systeem is opgebouwd uit Permavoid units waar door middel van capillaire conen, gemaakt van natuurlijk vezels, een irrigatiesysteem wordt gerealiseerd. Het systeem wordt gevoed vanaf een regenpijp van een van gebouw dichtbij. Op het systeem is ook een escape gerealiseerd die ervoor zorgt dat er niet teveel water in het systeem komt. Er vindt dan altijd een verversing plaats, maar zodra er te veel water in komt te staan wordt het water via een simpele overstort tool afgevoerd naar een overstortkoker. Met deze overstortkoker wordt het water op diepte geïnfiltreerd. Het riool wordt hierdoor volledig ontlast. Het water wat via de capillaire conen in de Permavoid units omhoog wordt gebracht, wordt horizontaal verspreid via het capillaire textiel waardoor er een schijngrondwaterstand ontstaat. Het bomenzand waar we de leeflaag mee opbouwen zorgt ervoor dat het water beschikbaar is voor de wortels en dat er een natuurlijke balans ontstaat tussen water en zuurstof in de leeflaag. De Permavoid Sandwich Constructie 150 beschermt het bomenzand tegen verdichting, maar zorgt ook dat de leeflaag wordt opgewaardeerd door de bosstrooisel laag die erin wordt verwerkt en dat de natuurlijk zuurstoftoevoer in de bodem komt. Daarnaast is het de fundering voor de verharding.

De groene borrelboom in het centrum van Roermond

Het resultaat

Door de archeologische vondsten heeft het project vertraging opgelopen en is de nieuwe boom, de Styphnolobium japonicum ‘Pubescens’, later aangeplant dan gewenst. De boom is dan ook al in maart boven de grond gezet om het uitlopen te vertragen en de boom later in het plantseizoen te kunnen planten. Dat is uiteindelijk gebeurd in mei. De boom heeft meer last gehad van verplantstress, maar na vier jaar heeft de boom zich geweldig ontwikkeld en is de boom met open armen ontvangen door de plaatselijke horeca en omgedoopt tot ‘Borrelboom’.

 Het water wat via de capillaire conen in de Permavoid units omhoog wordt gebracht, wordt horizontaal verspreid via het capillaire textiel waardoor er een schijngrondwaterstand ontstaat.

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.

Meer over stadsbomen