TKI-Project Mannoury

Een prijswinnend smartroof experiment

Bouwjaar 2019 - 2023
Locatie
Amsterdam
Project partners
Aedes Real Estate, Permavoid, ECOFYT, Gemeente Amsterdam, KWR, Techniplan Adviseurs, SDR electrotechniek
Wateropslag capaciteit
Water voor het koelen van de zonnepanelen
Special features
'Dak van het jaar 2022'

Wat op het oog alleen een fijne plek lijkt om te wonen, blijkt veel meer dan dat te zijn. Mannoury draagt de komende jaren bij aan een belangrijk onderzoek naar de leefbare stad. New Urban Standard heeft hierin een bijdrage geleverd met haar multifunctionele blauw-groene dak. Project Mannoury is bestaat uit twee identieke gebouwen met dezelfde geografische eigenschappen en omstandigheden. Beide woonblokken krijgen zonnepanelen.

'Dak van het jaar 2022' gewonnen

Project Urban PhotoSynthesis wil - en dat is een wereldwijde primeur - laten zien dat blauw-groene daken en zonnepanelen elkaar versterken met behoud van biodiversiteit van de stad. Grijs water wordt geschikt gemaakt voor beplanting. Dit jaar werden wij genomineerd voor 'Dak van het jaar 2022' en afgelopen maart (2023) hebben wij deze mooie prijs in ontvangst mogen nemen in de categorie 'platte daken'. De beoordelingsgebieden zijn: esthetische kwaliteit, innovatie, functionele kwaliteit, onderlinge samenwerking, veilig werken en duurzaamheid. 

Onderzoek Urban PhotoSynthesis

Samen met de Universiteit Wageningen onderzoeken wij of het verkoelende groen op het groen-blauwe dak ervoor zorgt of de zonnepanelen een hogere energie-opbrengst generen en ook hoe bewoners - op mileuvriendelijke wijze gefilterd - douchewater kunnen leveren aan het groene dak. Welk verschil wordt hier getest? Het ene gebouw is opgeleverd met een traditioneele bitumen dak. Het andere gebouw is opgeleverd met een multifunctioneel blauw-groen dak van New Urban Standard.  Zal het verkoelende groen op het blauw-groene dak zorgen voor een hogere energie-opbrengst van de zonnepanelen?

Project Mannoury is een uniek smart roof experiment waarbij verschillende functies op dit blauw-, groen-, geel-dak samen komen.

Blauwgroene daktuinen en podium decks

De holle Permavoid fundering maakt het mogelijk om bij podium decks, blauw-groen dakconstructies en daktuinen regenwater op te slaan in de lichtgewicht, geocellulaire units. Dit opgeslagen regenwater wordt beschikbaar gesteld aan de planten door capillaire opstijging via capillaire vezelkolommen in het Permavoid Capillair Irrigatie systeem. Door deze, op de natuur gebaseerde, capillaire irrigatie zijn druppelleidingen, kleppen, slangen, pompen en de bijbehorende onderhoudsvereisten niet langer noodzakelijk. Water is beschikbaar voor de planten wanneer ze het nodig hebben, op natuurlijke wijze, on-demand, en bovenal zonder het gebruik van energie; net als in de natuur.

Water is de sleutel tot een succesvolle groene infrastructuur op elk niveau, in elk groen ontwerp. Houd regenwater uit het riool en zet het aan het werk om de biodiversiteit te ondersteunen en de stedelijke omgeving helpen af te koelen.

Meer over blauw-groene daken