TKI-Project Urban PhotoSynthesis

Een uniek smartroof experiment

Bouwjaar 2019 - 2023
Locatie
Amsterdam
Project partners
Aedes Real Estate, Permavoid, ECOFYT, Gemeente Amsterdam, KWR, Techniplan Adviseurs, SDR electrotechniek
Wateropslag capaciteit
Water voor het koelen van de zonnepanelen
Special features
Project Urban PhotoSynthesis wil - en dat is een wereldwijde primeur - laten zien dat blauw-groene daken en zonnepanelen elkaar versterken met behoud van biodiversiteit van de stad. Grijs water wordt geschikt gemaakt voor beplanting.

Wat op het oog alleen een fijne plek lijkt om te wonen, blijkt veel meer dan dat te zijn. Mannoury draagt de komende jaren bij aan een belangrijk onderzoek naar de leefbare stad. New Urban Standard heeft hierin een bijdrage geleverd met haar multifunctionele blauw-groene dak. Project Mannoury is bestaat uit twee identieke gebouwen met dezelfde geografische eigenschappen en omstandigheden. Beide woonblokken krijgen zonnepanelen.

Onderzoek Urban PhotoSynthesis

Samen met de Universiteit Wageningen onderzoeken wij of het verkoelende groen op het groen-blauwe dak ervoor zorgt of de zonnepanelen een hogere energie-opbrengst generen. , en ook hoe bewoners - op mileuvriendelijke wijze gefilterd - douchewater kunnen leveren aan het groene dak.Welk verschil wordt hier getest? Het ene gebouw is opgeleverd met een traditioneele bitumen dak. Het andere gebouw is opgeleverd met een multifunctioneel blauw-groen dak van New Urban Standard.  Zal het verkoelende groen op het blauw-groene dak zorgen voor een hogere energie-opbrengst van de zonnepanelen?