Orlyplein

Van grijs busstation naar groene oase

Bouwjaar 2014 - 2015
Locatie
Amsterdam
Wateropslag capaciteit
8.000 m²
Special features
Award winning project 'Gouden Zwaluw '16' 

Deze locatie is het voormalige busplatform van station Sloterdijk. Het plein was erg grijs, saai en gastonvriendelijk. Zowel de middenstand als de hotels en horeca hadden daar veel last van. De mensen die uit het station kwamen waren heel snel weg omdat ze zich onprettig en onveilig voelden, waardoor het geen plek was om samen te komen. Op initiatief van de gemeente is het plan geopperd om het plein tijdelijk te vergroenen om onder de andere de waarde van de locatie omhoog te krijgen, waarna ze op de plek van het tijdelijke groen zouden bijbouwen. Na aanleg van dit succesvolle project is de bouw van extra kantoren geannuleerd en heeft het plein de status van blijvend groen gekregen. 

De uitdaging

Een groot probleem echter voor het realiseren van het project was de afvoer van het water dat op het plein valt. Het probleem is dat het plein eigenlijk een dak is, dat over het spoor loopt waardoor alleen minimale dekking mogelijk is. Het probleem wat daar dan op volgt is hoe krijgt men het water van het dak af omdat het gebruik van de traditionele systemen niet mogelijk is. 

Aanleg
Aanleg
1e groei-jaar
8e groei-jaar
8e groei-jaar

De oplossing

Met het Permavoid Capilliar Irrigatiesysteem wordt water vastgehouden en teruggegeven aan de planten. Het teveel aan water wordt afgevoerd middels een overstort. Het resultaat voor de gemeente was overweldigend. Binnen een paar maanden werd het Orlyplein gebruikt door reizigers en werkenden uit de kantoorpanden in de omgeving. Het eerste jaar na de aanleg is de vastgoedwaarde met 15 procent gestegen, het jaar erna nog eens met 25 procent (bron: Stedenbouwkundige afdeling van de stad Amsterdam). De status van tijdelijk groen is er toen snel afgehaald en aangepast naar blijvend groen. 

Water gebruiken, daar waar het valt

Blauwgroene daktuinen en podium decks

De holle Permavoid fundering maakt het mogelijk om bij podium decks, blauw-groen dakconstructies en daktuinen regenwater op te slaan in de lichtgewicht, geocellulaire units. Dit opgeslagen regenwater wordt beschikbaar gesteld aan de planten door capillaire opstijging via capillaire vezelkolommen in het Permavoid Capillair Irrigatie systeem. Door deze, op de natuur gebaseerde, capillaire irrigatie zijn druppelleidingen, kleppen, slangen, pompen en de bijbehorende onderhoudsvereisten niet langer noodzakelijk. Water is beschikbaar voor de planten wanneer ze het nodig hebben, op natuurlijke wijze, on-demand, en bovenal zonder het gebruik van energie; net als in de natuur.

Water is de sleutel tot een succesvolle groene infrastructuur op elk niveau, in elk groen ontwerp. Houd regenwater uit het riool en zet het aan het werk om de biodiversiteit te ondersteunen en de stedelijke omgeving helpen af te koelen.

Meer over blauw-groene daken