Markt
10 verschillende bomen te midden van horeca aangelegenheid
- Locatie
- Waalwijk
- Wateropslag capaciteit
- 90.000 liter
De gemeente Waalwijk had een probleem met de huidige bomen op het Raadhuisplein en de Markt. Om van een nood een deugd te maken is het gehele plein vernieuwd tot een groene aangelegenheid middenin het centrum.
De uitdagingen bij dit project
De problemen die er waren bestonden vooral door de hoge stand van het grondwater en daardoor wortelopdruk ontstond. Daarnaast was de huidige groeiplaats alleen opgebouwd uit bomenzand waardoor dit niet voldeed aan geschikte eigenschappen voor civiele toepassingen zoals bestrating.
De oplossingen voor dit project
De wens om regenwater af te koppelen van het riool en meer diversiteit in planten aan te brengen hebben we opgelost door twee grote bakken van ruim 180 m2 te maken (in totaal 397 m2) van het Permavoid 150 systeem waar in totaal 60.000 liter water gebufferd kan worden. Met daarboven bomenzand wordt nog een extra 30.000 liter water gebufferd. Het Permavoid systeem functioneert hier als tweede maaiveld en drukverdelende laag. Daarnaast reguleert het systeem het grondwater zodat de voedingsgrond van de bomen niet te nat blijft. De groeiplaats wordt gevoed door de omliggende daken en vooral die van het stadhuis, het Slot (horeca), verschillende winkels en het museum zijn op het systeem aangesloten.
De bomen staan in een boombakbank midden op het horeca plein en maken een onderdeel uit van de invulling van de terrasmeubilair
Optimale groeiplaats voor bomen in dichtbebouwde stedelijke gebieden
In een situatie waarin bomen geacht worden te groeien in een stedelijke, verharde omgeving, zijn verdichting van de bodem, oppervlakkige boomwortels die de bestrating beschadigen en sterk verminderde bodemgasuitwisseling bekende groeibeperkende factoren. De Permavoid Sandwich Constructie elimineert deze factoren door het creëren van een ondiepe, stabiele en open ondergrond onder de verharding om zo een optimale verdeling van belasting en een hoog draagvermogen te garanderen, waardoor verdichting van het bewortelbare bodemvolume wordt voorkomen. Het systeem wordt toegepast onder parkeerplaatsen, in woonwijken, winkelcentra en fietspaden, met een vrije keuze aan verhardingssystemen zoals klinkers, beton of asfalt.