Gustav Mahler plein

Bouwjaar 2018 - 2019
Locatie
Amsterdam

Het Gustav Mahler plein ligt in het midden van de Zuidas bij het station Amsterdam Zuid. In 2016 is er een fietsenstalling onder het plein aangelegd en heeft de stad deze kans gelijk aangepakt om het plein om te turnen van een grijze grauwe uitstraling naar een fijne groene omgeving.

De uitdaging

Naast de positieve verandering van deze grijze grauwe vlakte naar een fijne groene omgeving, is een bijkomend voordeel dat het windklimaat om de gebouwen heen verbeterd is. Het idee van de verhoogde boomvakken kwam van de hoofdontwerper openbare ruimte Zuidas, Tom Muller en hij is ook verantwoordelijk voor het assortiment en de verdere inrichting van het plein. De projectorganisatie Zuidasdock heeft het verder gerealiseerd. Naast de groene uitstraling moest het vooral een belevingsomgeving worden waar de mensen elkaar in alle rust kunnen ontmoeten of met elkaar kunnen lunchen op de verhoogde zitrand van de boomvakken.

De oplossing

De opbouw van de groene basis is het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem 85s met daarop een laag van 80cm bomengrond afgewerkt met een laag van gewapend gazon. Dit systeem zorgt voor een schijngrondwaterstand op het dak van de fietsenkelder die door regenwater gevoed wordt wat door de verharding en de bomenvakken heen loopt. Zodra de grond op veldcapaciteit is wordt het overtollige water in het systeem vastgehouden. Zo ontstaat er een extra buffer voor de bomen als er een neerslagtekort is. Het resultaat van het nieuwe ontwerp en de aanplant van de bomen is overweldigend. De bomen hebben zich geweldig ontwikkeld en de mensen maken er massaal gebruik van.

Een groen rustpunt in het zakelijkhart van Amsterdam

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.

Meer over stadsbomen