Groene Beek
Zuidelijke wandelweg
- Locatie
- Amsterdam
- Wateropslag capaciteit
- 130.000 liter
De huidige problematiek van het stedelijk gebied draait vooral om water(overlast) en hittestress. Bijkomend en misschien wel de grootste uitdaging is juist ook de verdroging in de stad. Al deze problemen tezamen zorgen ervoor dat het leefklimaat niet altijd erg aangenaam is.
De uitdaging
Vooral wanneer het hevig regent en het water niet ter plekke opgeslagen kan worden, dient het water zo snel mogelijk te worden afgevoerd, iets wat niet altijd lukt en dus voor overlast kan zorgen. De Groene Beek is een project wat al deze problemen in één keer aanpakt. Op het oog is het is niet anders dan een mooie groene wadi in de straat die water opvangt en vertraagd afvoert (geen wateroverlast meer), maar ook een gedeelte van het water vasthoudt zodat er planten kunnen groeien. De planten hebben altijd beschikking over water en er kan water verdampen. Met name dit laatste zorgt voor een koelend effect. Bijkomend voordeel is de hoge bijdrage aan de biodiversiteit.
De oplossing
Het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem, dat normaal onder boomgroeiplaatsen of onder dakparken wordt gebruikt, is ook goed toepasbaar onder een verdiepte border. Deze border staat vol met vaste beplanting die onder optimale omstandigheden kunnen groeien. De bladeren verdampen het water en koelen de omgeving. Bij hoosbuien is deze beek in staat om 130.000 liter water te bergen waarvan het grootste gedeelte in 24 uur langzaam in de omgeving geïnfiltreerd wordt. Het beeld van deze verdiepte border verandert tijdens een bui in een beek. Bij een overschot van regenwater (> 130.000 liter opvangcapaciteit) wordt het water op een normale wijze afgevoerd naar het riool.
De groene beek: Klimaat-adaptieve inrichting van woonwijken in de stad
Het resultaat
Het is een innovatieve manier van vergroening van de stad. Niet alleen Amsterdam maar ook diverse wereldsteden volgen deze manier van (rainproof) watermanagement in de straat. Deze techniek wordt ook wel raingarden genoemd. Het project wordt op dit moment goed gemonitord door een onderzoeksteam van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Groningen die zich bezighouden met klimaat-adaptieve inrichting van woonwijken in de stad (onderzoeksprogramma Urban Technology, de klimaatbestendige wijk, onderzoek voor de praktijk).
Veel groen zorgt voor veel waterverdamping van de bladeren en dus verkoeling van de omgeving
De natuur nabootsen
Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.
Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.