?>

Garenmarkt

Leidse stadsoase op een onzichtbaar dak

Bouwjaar 2017 - 2020
Locatie
Leiden
Wateropslag capaciteit
2676m² waterbergend oppervlak
Special features
Geschikt voor evenementen

Het dak van deze parkeergarage ligt inmiddels een goede meter verscholen onder het zogenoemde maaiveld. Bij het inrichten hiervan is goed geluisterd naar de wensen vanuit de omgeving. Hierdoor transformeerde de Garenmarkt van stenig plein, naar een groen stadsplein. Waar de focus lag op het parkeren van auto's, ligt de nadruk nu vooral op recreëren en verblijven in een groene omgeving. Het is een plek om te ontmoeten en te ontspannen en wat zelfs tegen de drukte van de Leidse feesten bestand is. Het maaiveld is gevuld met bomen, gras, bloembollen, halfverharding en natuursteen.

Wat hebben we hier gedaan?

Onder het maaiveld bevindt zich onze oplossing voor waterbeheer. In dit project zorgt het Permavoid systeem ervoor dat de aangeplante bomen en planten van water worden voorzien én regenwater een plek krijgt na heftige regenbuien. Het regenwater dat valt, wordt via een lijngoot in het systeem opgevangen en vormt in droge tijden een buffer voor de bomen. Valt er zoveel regenwater dat de units vol zitten? Dan wordt dit afgevoerd richting de grachten, om zo overbelasting van het riool te voorkomen. 

aanleg
3e groei-jaar
3e groei-jaar

Geïnspireerd door de natuur ontwikkelde we hier een dak als groen stadsplein 

Blauwgroene daktuinen en podium decks

De holle Permavoid fundering maakt het mogelijk om bij podium decks, blauw-groen dakconstructies en daktuinen regenwater op te slaan in de lichtgewicht, geocellulaire units. Dit opgeslagen regenwater wordt beschikbaar gesteld aan de planten door capillaire opstijging via capillaire vezelkolommen in het Permavoid Capillair Irrigatie systeem. Door deze, op de natuur gebaseerde, capillaire irrigatie zijn druppelleidingen, kleppen, slangen, pompen en de bijbehorende onderhoudsvereisten niet langer noodzakelijk. Water is beschikbaar voor de planten wanneer ze het nodig hebben, op natuurlijke wijze, on-demand, en bovenal zonder het gebruik van energie; net als in de natuur.

Water is de sleutel tot een succesvolle groene infrastructuur op elk niveau, in elk groen ontwerp. Houd regenwater uit het riool en zet het aan het werk om de biodiversiteit te ondersteunen en de stedelijke omgeving helpen af te koelen.

Meer over blauw-groene daken