TKI-Project CitySports

Waterbergende en koelende kunstgrasvelden in hartje Amsterdam

Bouwjaar 2018 - 2022
Locatie
Amsterdam
Project partners
Gemeente Amsterdam, KWR Water Research Institute, DutchBlue, Veolia, Waternet, Bureau Marineterrein
Wateropslag capaciteit
1400m2 = 152.600 liter bij trainingsveld VVA Spartaan
Special features
Waterstand regelbaar via app

TKI Project CitySports is onderdeel van het programma Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) van de Topsector Water & Maritiem. Het project richt zich op innovaties die draaien om stedelijke koeloplossingen, circulair gebruik van (afval)materiaal en regenwater en veilig sporten op kunstgrasvelden. Het wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd door KWR Watercycle Research Institute op twee locaties in Amsterdam: het Marineterrein en V.V.A Spartaan. 

Testlocatie Marineterrein
Opening speelveld
Opening speelveld
Aanleg

Meer speeluren en een gezondere speelplek

De gebruikte toepassing getest

De fundering onder het hele veld bestaat uit 85 mm hoge waterbergende units waarin regenwater wordt opgevangen en opgeslagen. Deze units zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal en bevatten capillaire vezelcilinders die het opgeslagen water op natuurlijke wijze naar de shockpad transporteren. Er is een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld gecreëerd, zonder daarvoor complexe sproei-installaties of energie te moeten gebruiken. Meer over dit project zie je in de video!

Installatie van het coolste kunstgrasveld bij VVA Spartaan

Bouwproject in 4 fasen (2018-2020) 

Fase 1

Literatuuronderzoek naar oververhitting bij kunstgrasvelden en marktonderzoek naar kunstgrasmatten en mogelijke infill materialen. 

Fase 2

Laboratoriumonderzoek naar capillair watertransport in het nieuwe systeem en verdamping met verschillende kunstgrasmatten en infill materialen.

Fase 3

Materialen + vergelijking met natuurgrasveld in de Living-Labs van Marineterrein Amsterdam en een full-scale onderzoek in het operationele sportveld  van V.V.A. Spartaan.

Fase 4

Communiceren van de resultaten, incorporeren van de nieuwe opbouw in de kunstgras-sportindustrie en het opschalen van de innovatie.

Het project levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame en klimaatbestendige leefomgeving.
Gemeente Amsterdam
Daniëlle van Lieshout
Senior beleidsmedewerker

Natuurlijk gekoeld kunstgras

Het Permavoid systeem wordt gebruikt als multifunctionele oplossing onder kunstgrasvelden, omdat het zowel zeer sterk als licht van gewicht is. Dankzij de open structuur van de units draineert het veld effectief en betrouwbaar over het gehele oppervlak, waardoor plasvorming tijdens piekbuien wordt voorkomen. De geringe constructiediepte versnelt het installatieproces, vermindert materiaalbewegingen van en naar de locatie en de cellulaire herbruikbare constructie maakt de aanleg van zowel tijdelijke als permanente sportvelden mogelijk.

De op natuur gebaseerde functionaliteit van regenwaterretentie en capillaire nalevering voor adiabatische koeling van het veld (verdamping) kan worden gecreëerd met behulp van de BlueLay capillaire shockpad in combinatie met een open-grid backing kunstgras en natuurlijke zand-infill. Met een goedgekeurde conventionele shockpad wordt het Permavoid systeem gebruikt voor het opvangen, vasthouden en/of infiltreren van regenwater. Het Permavoid sportsysteem met kunstgras creërt een waterbesparende en klimaatbestendige oplossing; 24/7 bespeelbaar, koel en veilig voor sporters, met beperkt onderhoud en waterverbruik, gebaseerd op circulair waterbeheer daar waar het valt.

Meer over koelend kunstgras