Charlottalei

Groeiplaats voor bomen onder parkeerstrook en fietspad

Bouwjaar 2017
Locatie
Antwerpen - België

De Charlottalei is een belangrijke doorgangsweg in Antwerpen en midden in de joodse buurt is het profiel van de straat aangepast naar de huidige maatstaven van de stad.

De uitdaging

In het profiel worden nieuwe bomen geplant en de stad Antwerpen heeft er voor gekozen om de grond in de groeiplaatsen niet uit te wisselen maar met gebiedseigengrond te gaan werken. Tijdens de werkzaamheden van de weg is er dan ook voorzichtig gewerkt in de zone waar de bomen moeten gaan groeien en is de bodem niet geroerd en niet verdicht zodat deze zone bewortelbaar is en blijft.

6e groei-jaar

De oplossing

Om de groeiomstandigheden te verbeteren zijn er voedingspijlers geboord die gevuld zijn met bomengrond waarna het profiel geprepareerd is. Om de groeiplaats in de toekomst te beschermen is er voor gekozen om de Permavoid Sandwich Constructie150 toe te passen zodat de belasting op de verharding verspreid wordt en dat er geen verdichting meer optreedt in de groeiplaats zelf. Er is ontstaat dan ook een tweede maaiveld voor de bomen. Om het bodemleven te stimuleren en de bomen te voeden is er in de PSC150 sandwich grond ingeveegd, deze is vergelijkbaar met een bosstrooisel en zorgt er tevens ervoor dat de bodem vergelijkbaar is met een bosbodem. Dat wil zeggen dat de onderlaag beperkt organische stof bevat en bovenin rijk met organische stof. 

De parkeerplaatsen zijn verder afgewerkt met een gebroken split waarop de typische Vlaamse keien met een open voeg op aangebracht is. Het fietspad is met asfalt afgewerkt. Door met gebiedseigengrond te werken is er naast de besparing van gronduitwisseling geen risico op capillaire breuken in de bodem en met beperkte investering een optimaal resultaat behaald.

Om het bodemleven te stimuleren en de bomen te voeden is er in de Permavoid units sandwich grond ingeveegd

Mulch, net als in het bos

Het is mogelijk om de Permavoid fundering te vullen met zeer rijke organische grond. Deze grond simuleert de natuurlijke mulchlaag in een bos en geeft langzaam voedingsstoffen af aan de grond eronder wanneer er regenwater doorheen stroomt. Zeker in profielen met een beperkt bewortelbaar volume, door beperkte diepte of hoge grondwaterstanden, optimaliseert deze oplossing de beschikbare ruimte om de ontwikkeling van boomwortels onder de verharding te ondersteunen.