Vredeburgkade

Bomen 6 meter boven grondwater

Bouwjaar 2019
Locatie
Utrecht
Project partners
Van de Steen Nationale Bomenbank
Wateropslag capaciteit
44.000 liter

De gemeente wil op de kop van de Vredeburgkade twee bomen hebben die uitgroeien tot beeldbepalende bomen en misschien zelfs monumentale bomen

De uitdaging

De locatie van deze bomen is niet ideaal omdat het grondwater 6 meter diep zit. Daarnaast wordt het hemelwater hier snel en rechtstreeks afgevoerd op het riool of in de gracht. Daarnaast is de bodem na de bouw van de parkeergarage opgebouwd met vulzand waardoor bomen zich hier onmogelijk optimaal kunnen ontwikkelen.

1e groei-jaar
3e groei-jaar

De oplossing

Het beplantingsplan bestaat uit twee soorten bomen: de Moeraseik en de Amberboom. De groeiplaatsen van beide bomen zijn aan elkaar gekoppeld. In dit project hebben we voor het eerst de New Urban Standard Smartkolk toegepast, waarmee we regenwater filteren van fijnstof en/of strooizout voordat het water bij de groeiplaats van de bomen uitkomt. 

Duurzame bomengroeiplaats met opvang voor hooswater

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.

Meer over stadsbomen