Rijnkade

Bomen op het dak van een bergbezinkbassin

Bouwjaar 2020
Locatie
Utrecht
Project partners
Van de Steen Nationale Bomenbank
Wateropslag capaciteit
95.000 liter

De stadsbuitengracht, ook wel de Catharijnesingel genoemd, is in 2020 weer volledig hersteld waardoor het water weer om het centrum van Utrecht heen loopt. De bomen op de Rijnkade staan nu langs een nieuwe kademuur.

De uitdaging

De bomen waren gepland in boomgranulaat op het dak van de bergbezinkbassin die het hooswater van het centrum opvangt en verwerkt. Dit gaf problemen met de afwatering van het water uit de groeiplaats. Het water liep niet van het 'dak' af en daardoor werd de groeiplaats van de bomen een verzamenplek van water wat de wortelontwikkeling van de bomen negatief beïnvloedde. 

De oplossing

Om de bomen weer een kans te geven is er een lange wortelstraat, ook wel groeistraat genoemd, ontwikkeld van ongeveer 105 meter lang en ruim 2,5 meter breed. Het totale oppervlakte van 225 m2 is gevuld met het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem. Per boom is daar ongeveer 20 m3 bomenzand aan toegevoegd waarop een strooisellaag is aangelegd (Sandwich grond), hierdoor is de conditie te vergelijken met een volle grond situatie. In totaal is het mogelijk dat deze groeiplaats 95 m3 water bergt, waarvan 35 m3 hooswater en de rest beschikbaar is voor de bomen. Het water komt hier van de straat en om het water vrij te maken van fijnstof en eventueel strooizout is gebruik gemaakt van het SmartPut systeem.

9 van de 11 bomen stonden er al tijdens de werkzaamheden en zijn tijdelijk verplant door de Nationale Bomenbank

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.

Meer over stadsbomen