Vrijthof

Groeiplaats voor bomen in verbinding met fontein

Bouwjaar 2020
Locatie
Bree - België
Wateropslag capaciteit
35.000 liter
Special features
Het watersysteem aangesloten op de fontein

Het watersysteem staat in verbinding met de fontein op het midden van het plein zodat regenwater in zowel de natte- als de droge periode optimaal benut wordt.

De uitdaging

In het midden van het pittoreske centrum van Bree werd het Vrijthof heringericht. Een deel de verharding van het plein is uitgevoerd met een lichte natuursteen. De refelectie van deze steen en de klimaatverandering zorgen ervoor dat bomen op dit plein zonder extra hulp last zullen krijgen van hittestress.

Aanleg
2e groei-jaar
3e groei-jaar

De oplossing

De bomen op het Vrijthof zijn in drie wortelstraten opgebouwd. Het waterbergende systeem wordt gevuld vanaf de omliggende daken van gebouwen, het stadhuis en de Sint-Michelskerk. Doordat de drie capillaire velden aan elkaar gekoppeld zijn fungeren de drie wortelstraten als één groeiplaats. Het dakwater wordt via een filterput naar de groeiplaats geleid. Wanneer er tijdens een natte periode te veel aan water beschikbaar is voor de bomen, wordt deze getransporteerd naar het fontein op het plein. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van het regenwater. Andersom werkt deze constructie ook in droge periodes: een flotterput in het systeem zorgt ervoor dat het regenwater uit de fontein de groeiplaats weer voedt. 

De aangeplante boom is erg gevoelig voor verbanding: tijdens het eerste groeiseizoen geen enkele zonnebrandschade

De natuur nabootsen

Met het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem bij bomen wordt een kunstmatige grondwaterstand gecreëerd onder de wortelzone, waarbij grondwater in een natuurlijke situatie wordt nagebootst, zodat de groeiplaats regenwater kan opvangen, opslaan en hergebruiken voor irrigatie. In deze opstelling voorkomen bomen dat regenwater in het riool terechtkomt, terwijl ze tegelijkertijd een waterreservoir hebben om hun groei te ondersteunen tijdens langdurige droge perioden.

Het Permavoid Capillair Irrigatiesysteem is uitgerust met speciaal ontwikkelde vezelkolommen die zorgen voor capillair transport van water vanuit de Permavoid retentiebuffer naar de bewortelbare grond erboven. Dit natuurlijke irrigatiesysteem gebruikt geen energie en handhaaft een constant bodemvochtgehalte, zodat de boom een zeer stabiele grondwaterstand ervaart, waardoor hij goed kan gedijen in de stedelijke omgeving.