Beatrixpark

Dak van ondergrondse parkeergarage

Bouwjaar 2015
Locatie
Amsterdam
Wateropslag capaciteit
Overtollig water gaat naar vijver
Special features
Fietspaden over dak heen

Aan de rand van de Zuidas, verstopt achter de gebouwen en gelegen tegen het schitterende Beatrixpark, is een ondergrondse parkeergarage gebouwd. De achtertuinen van de gebouwen sluiten naadloos aan op het park en worden gebruikt als semi-openbare ruimte. Om dit gedeelte zoveel mogelijk te benutten en onderdeel van het park te maken, was er de wens om de fietspaden over de parkeergarage heen te laten lopen én van groen en bomen te voorzien.

Stadsbomen, fietspaden, blauw-groen dak

Om dit te realiseren is er een Permavoid Capillair Irrigatie Systeem 85 aangelegd op het dak van de parkeergarage. Dit systeem verzorgt de waterhuishouding en maakt het mogelijk om het teveel aan water vanaf het dak naar de vijver in het park af te voeren. De units zijn in (reeds gekoppelde) plateaus aangeleverd om snelle installatie mogelijk te maken. Het project resulteerde in een prachtig, aangenaam en veelgebruikt verblijfsgebied.

Aanleg
1e groei-jaar
2e groei-jaar
5e groei-jaar

Een fijne groene uitvalshaven voor omwonenden, zakenmensen van de Zuidas en reizigers van Station Zuid.

Blauwgroene daktuinen en podium decks

De holle Permavoid fundering maakt het mogelijk om bij podium decks, blauw-groen dakconstructies en daktuinen regenwater op te slaan in de lichtgewicht, geocellulaire units. Dit opgeslagen regenwater wordt beschikbaar gesteld aan de planten door capillaire opstijging via capillaire vezelkolommen in het Permavoid Capillair Irrigatie systeem. Door deze, op de natuur gebaseerde, capillaire irrigatie zijn druppelleidingen, kleppen, slangen, pompen en de bijbehorende onderhoudsvereisten niet langer noodzakelijk. Water is beschikbaar voor de planten wanneer ze het nodig hebben, op natuurlijke wijze, on-demand, en bovenal zonder het gebruik van energie; net als in de natuur.

Water is de sleutel tot een succesvolle groene infrastructuur op elk niveau, in elk groen ontwerp. Houd regenwater uit het riool en zet het aan het werk om de biodiversiteit te ondersteunen en de stedelijke omgeving helpen af te koelen.

Meer over multifunctionele daken